sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

EURO 2017 Harmaille rannoille

Ensimmäinen tauko Ruotsinmaalla. Kahvia ja pähkinöitä.
Toinen päivä tarjosi mukavan ajosään matkaseuraksi halki Ruotsin. Tukholma - Göteborg väli on melkolailla tylsää moottoritietä, jos pysyy pääväylällä. Minähän pysyin. Tavoitteena oli päästä nopeasti Tanskan puolelle, tosin lauttayhteys Fredrikshavniin hidasti sen verran matkaa, että vasta illalla olin perillä. Kirjoittelen tätä päivitystä Ålbaek nimisessä kylässä 20 km Fredrikshavnista kohti Skagenia, pohjoisinta Tanskan kärkeä.

Ruotsin halkaisu oli henkilökohtaisesti uusi haaste ja hieman jännittäväkin sellainen. En ole koskaan aiemmin ajanut ihan näin paljon kilometrejä mopolla päivän aikana, ja oli pieni mysteeri miten se onnistuu. Yllättäen matka sujui todella joutuisasti eikä pyörän satulassa puuduttanut pahasti. Paitsi persus, se puutuu näköjään tällä pyörällä aina parin tunnin ajon jälkeen. Täytynee tehdä sille satulalle jotain taikoja.

Pidemmän tauon pidin puolivälin kohdalla Grännassa. Savulohi perunoilla ja kermaviilikastikkeella maistui erinomaiselta lounaaksi.


Grännassa lounastauolla sää suosi matkailijaa. Gränna on tuttu kohde lapsuudesta,
jossa on vietetty jokunen yö autolomamatkalla Eurooppaan tai takaisin.



Päivän erikoisin kokemus oli Ruotsin moottoritiellä koettu karmaisevan kapea "ränni". Moottoritien kaiteina käytetään sellaisia parin metrin välein olevia matalahkoja metallitolppia ja niitä yhdistävää vaijeria. Giljotiiniksi niitä kanssamotoristit kutsuvat. Koskaan ei ole ajaessa samanlaista fiilistä tullut kuin silloin, kun tällainen "kaide" reunustaa molempia pientareita olemattomalla yksikaistaisella tiellä... todella pelottavaa!!! Tosin tutkimusten mukaan nämä kaiteet eivät ole lisänneet onnettomuuskuolemia tai loukkaantumisia Ruotsin tieliikenteessä motoristien kohdalla. Tiedä häntä, mutta kauhea kokemus.
Kuvakaappaus tiedostosta
http://alk.tiehallinto.fi/julkaisut/pdf/4000470-vkeskikait_tiet_ruots.pdf

Göteborgiin saavuin hyvissä ajoin ennen lautan lähtöä klo 16.00. Ajelin kuitenkin satamaan, josta pääsinkin nopsasti lähtöselvityksen kautta odottelemaan laivaan pääsyä. Stena-Line oli jälleen huolehtinut odottavien matkalaisten sadesuojasta ja ohjasi motoristit katoksen alle. Paikalla ollut WC tuli myös tarpeeseen, ja oli siisti. Pisteet myös Stena-Linelle tästä!



Laivamatka kesti hieman reilu kolme tuntia. Tanskassa seuraavalla viikolla alkava jalkapalloturnaus takasi sen, että laivalla ei menoa ja meininkiä puuttunut eri maalaisten futisnuorten juostessa pitkin laivan käytäviä. Kuuntelin musiikkia (onneksi etukäteen ladatusta soittolistasta) ja kulutin aikaa.


Näin kulutan aikaa...
Päivän tavoite saavutettiin ja tätä kirjoittaessani olen Tanskassa. Täällä sataa. Sääennuste lupailee sateista ilmaa Keski-Euroopan päälle koko viikoksi. Etukäteissuunnitelmani oli ajaa Harz-vuoristoon Goslarin kaupungin lähelle ja viettää siellä pari-kolme päivää tutustuen maisemiin, ajoreitteihin sekä historiaan. Saapa nähdä mihin ajelen sitten, jos sää on yhtä harmaa kuin ennustetaan. Luulen että tie vie nopeammin etelään jos vettä tulee alas asti.

Päivän kilometrit 515 km.


Tanskan rannikko on suurelta osin "valkoista" hiekkaa, joka tässä säässä näytti harmaalta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti